Aangepaste fagen tegen an­tibioticaresis­tentie

Geplaatst op: 8 mei 2024

UMC Utrecht en TU Delft ontwikkelen bacteriofagen die een breder scala aan bacteriestammen met verschillende afweermechanismen tegen fagen kan infecteren.

De European Centers for Disease Control schat dat elk jaar tot 35.000 mensen in Europa sterven aan infecties door bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica, wat in de toekomst waarschijnlijk zal toenemen.

Naast overlijden en invaliditeit leiden deze infecties tot langere ziekenhuisopnames, behoefte aan duurdere medicijnen en hogere zorgkosten. Zonder effectieve antibiotica of alternatieven zou het succes van de moderne geneeskunde bij de behandeling van infecties in gevaar komen.

Bacteriofagen zijn virussen die bacteriën kunnen doden. Ze zijn een veelbelovend alternatief voor de behandeling van infecties die worden veroorzaakt door antibioticaresistente bacteriën. 

Fagen hebben een hoge specificiteit voor hun gastheerbacteriën en kunnen vaak slechts één individuele stam van één specifieke bacteriesoort infecteren en doden.

Onlangs ontdekte TU Delft dat bepaalde bacteriën afweermechanismen opbouwen om te voorkomen dat ze door fagen worden gedood. Fagen hebben een verscheidenheid aan verdedigingsmechanismen tegen dergelijke bacteriestammen ontwikkeld.

In dit project willen onderzoekers deze afweermechanismen combineren en een faag creëren die een breder scala aan bacteriestammen met verschillende afweermechanismen kan infecteren.

De kennis en technieken op het gebied van faagafweersystemen en faagbiologie van TU Delft in combinatie met de geavanceerde uitleessystemen, gevoeligheidstesten en microbiologische genoombewerking in een klinische setting van het UMC Utrecht zorgt voor een unieke synergie.

Voordat bacteriofagen op grote schaal kunnen worden toegepast, zijn meer hoogwaardige klinische studies nodig die de werkzaamheid van fagen bij de behandeling van infecties aantonen. De eerste goed gecontroleerde studies met fagen voor de behandeling van infecties zijn nu aan de gang.

Een beter begrip van de interactie tussen fagen en bacteriën en hoe bacteriën faaginfecties ontwijken. is essentieel om de beste faag kandidaat voor deze klinische studies te selecteren.

UMC Utrecht en TU Delft ontwikkelen daarom deze set van aangepaste bacteriofagen die een breed werkingsspectrum hebben tegen klinische P. aeruginosa-stammen. Als dit succesvol is, kunnen de werkzaamheid en veiligheid van deze fagen worden onderzocht in klinische studies, bijvoorbeeld bij patiënten met implantaatinfecties die zijn veroorzaakt door P. aeruginosa.

< nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op