Onderzoek naar de ervaring met zorg voor cliënten met dragerschap van een resistente bacterie in de thuiszorg – oproep RIVM

Geplaatst op: 7 april 2022

Werk jij in de thuiszorg? Het RIVM zou graag jouw ervaringen willen weten!

Binnenkort zal er vanuit het RIVM gestart worden met een focusgroep (groepsdiscussie) onderzoek in de thuiszorg. Het RIVM is hiervoor op zoek naar verzorgenden en verpleegkundigen die in gesprek zouden willen gaan over hun ervaringen met de zorg voor cliënten die een resistente bacterie bij zich dragen. Onderstaande tekst komt vanuit een brief van het RIVM gericht aan de thuiszorgmedewerkers.

Doel: Het doel van deze studie is om inzicht te krijgen in de ervaringen van verzorgenden en verpleegkundigen in de thuiszorg met de zorg voor cliënten die drager zijn van een resistente bacterie. Zo willen wij bijvoorbeeld graag weten hoe zij aankijken tegen het verzorgen van deze cliënten en de infectiepreventiemaatregelen die hiervoor genomen moeten worden. Het uitvoeren van deze maatregelen kan in de praktijk nog wel eens lastig zijn. Wij willen daarom graag horen hoe verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg hiermee omgaan.

Achtergrond: Wereldwijd is antibioticaresistentie een groeiend probleem en de verwachting is dat dit ook in Nederland zal gaan toenemen. Als het bekend is dat een cliënt drager is van een resistente bacterie worden ook in de thuiszorg infectiepreventiemaatregelen genomen. Het is daarom belangrijk om inzicht te krijgen in de ervaringen uit de praktijk.

Uitvoering: Van april t/m juni 2022 willen wij 6-8 focusgroepen organiseren met 5-8 zorgverleners. Wij zullen zowel fysieke als digitale focusgroepen organiseren van ongeveer 1-1.5uur. De fysieke focusgroepen zullen op een centrale locatie gehouden worden (met voldoende mogelijkheden om afstand te houden en voldoende ventilatie) en de digitale focusgroepen via een online vergadering waarvoor u een link zult ontvangen. Exacte data, tijden en eventuele locaties zullen volgen in samenspraak met de deelnemers.

Vraag aan u: Mocht u zelf zorgverlener zijn in thuiszorg en geïnteresseerd zijn in deelname dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met de onderzoeker Tessa Langeveld (e-mail: IMPACT-onderzoek@rivm.nl, tel: 06-24217280).

Mocht u thuiszorgorganisaties of zorgverleners binnen uw netwerk hebben waarvan u denkt dat zij mogelijk geschikt en/of geïnteresseerd zouden kunnen zijn, willen wij u vragen om deze informatie door te sturen. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact opnemen met de onderzoeker Tessa Langeveld (e-mail: IMPACT-onderzoek@rivm.nl, tel: 06-24217280).

U kunt bij vragen of behoefte aan meer informatie ook gerust contact opnemen!

< nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op