VUB en EPFL ontwikkelen sneltest voor antibiotica resistentie

Geplaatst op: 28 april 2023

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL) hebben een nieuwe en zeer efficiënte methode ontwikkeld voor het sneltesten van de gevoeligheid van bacteriën voor antibiotica.

RESEARCH

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE – De Optical Nanomotion Detection-techniek (ONMD) monitort de microscopische trillingen van bacteriecellen, die kenmerkend zijn voor levende organismen.

De trillingen worden beschouwd als een ‘handtekening van het leven’. Ze duren namelijk zolang het organisme leeft, maar stoppen onmiddellijk als het dood is. Bij de ONMD-techniek worden de bacteriële trillingen vastgelegd op film waarbij de individuele celverplaatsingen worden opgevolgd.

Dr. Sandor Kasas van de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL): “Met de techniek kunnen we binnen 2 tot 4 uur een resultaat verkrijgen, in plaats van de huidige 24 uur voor de meest voorkomende ziektekiemen en een maand voor tuberculose.”

Antibioticagevoeligheidstests (AST) maken traditioneel gebruik van twee methoden. Ofwel gebruikt men kweekmethoden waarbij bacteriën worden blootgesteld aan antibiotica.

Ofwel genetische methoden om te bepalen of bacteriën genen bezitten die resistentie doorgeven. Typische AST’s duren tot 24 uur of zelfs langer voor langzaam groeiende bacteriën, een tijdsbestek dat in een klinische omgeving leven of dood kan betekenen.

VUB-professor Ronnie Willaert: “Ondertussen zijn er wel snellere AST’s ontwikkeld maar die zijn toch vaak complex en duur. Onze techniek laat toe om het effect van antibiotica op bacteriën te testen met een eenvoudige microscoop en camera. Als camera kan zelfs een mobiele telefoon gebruikt worden, omdat de kwaliteit van de camera van een smartphone ruim voldoende is om de nodige filmpjes op te nemen.”

De nieuwe techniek kan worden toegepast op een breed scala aan bacteriën, zoals de Escherichia coli bacterie en de bacterie die tuberculose veroorzaakt, wat belangrijke implicaties heeft voor klinische en onderzoekstoepassingen.

< nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op