Surveillance

Toezicht houden door systematische gegevensverzameling. In Nederland wordt met informatie uit verschillende digitale informatiesystemen zicht gehouden op de aanwezigheid en ontwikkeling van infectieziekten en bijzonder resistente micro-organismen (BRMO). Wilt u meer weten over onze activiteiten en plannen op het gebied van Surveillance? Bekijk het activiteitenprogramma voor Surveillance.

Enkele voorbeelden van softwarepakketten waarmee de aanwezigheid en ontwikkeling van infectieziekten en bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) zichtbaar wordt.

  • Ongeveer driekwart van de laboratoria gebruikt ISIS-AR. De belangrijkste doelstelling van ISIS (Infectious Disease Surveillance Information System for Antibiotic Resistance) is om inzicht te krijgen in hoeverre resistente bacteriĆ«n in Nederland aanwezig zijn en hoe dit in de tijd verandert.
  • PREZIES staat voor (PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance). Het PREZIES-netwerk is een samenwerkingsverband van deelnemende ziekenhuizen en het RIVM. PREZIES wil de kwaliteit van zorg in ziekenhuizen bevorderen door het optreden van ziekenhuisinfecties en hun risicofactoren terug te dringen.
  • Het doel van SNIV (Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen) is een netwerk van verpleeghuizen te vormen die functioneren als peilstations voor een landelijke surveillance van infectieziekten in verpleeghuizen. SNIV heeft verschillende projecten waar u aan kunt deelnemen en waarmee u beter inzicht krijgt in het voorkomen van infecties en antibioticumgebruik in uw verpleeghuis. Dit biedt handvatten voor specifieke infectiepreventie verbetermaatregelen.

In 2018 hebben de regionale zorgnetwerken het RIVM geholpen bij het doen van een landelijk puntprevalentie-onderzoek (PPO) naar de aanwezigheid van resistente bacteriƫn bij verpleeghuisbewoners.

Bekijk hier het Activiteitenoverzicht Thema 2 Surveillance

Neem contact met ons op

Blijf op de hoogte