World Antimicrobial Awareness Week | 18 t/m 24 november

Geplaatst op: 1 november 2022

Antibioticaresistentie is een groeiend probleem in de zorgsector én daarbuiten. Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor antibiotica. Als gevolg daarvan worden eenvoudig te genezen ziektes en infecties, zoals blaasontsteking, opeens levensbedreigend. Dit vormt een groot gevaar voor de volksgezondheid.  

De World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) wordt jaarlijks wereldwijd door de WHO georganiseerd om kennis en bewustwording over resistentie vergroten. Ook in Nederland doen we hieraan mee. Van 18 t/m 24 november organiseren de tien Regionale Zorgnetwerken Antibioticaresistentie (ABR) de World Antimicrobial Awareness Week, met als centraal thema: antibioticaresistentie. Regionaal en landelijk organiseren de netwerken allerlei activiteiten rondom dit thema. Deze activiteiten zijn bedoeld voor professionals uit de gehele zorgsector, van artsen tot thuiszorgmedewerkers. Zo dringen we samen de verspreiding van antibioticaresistentie terug.  

Deelnemen aan de week? 

Klik op het plaatje hiernaast voor de activiteiten die per dag worden georganiseerd. Hieronder staan de doelgroep gerichte uitnodigingen met meer informatie over de webinars. 

Aanmelden kan via www.abrweek.nl. 

Webinars & symposia

21 november
Juist Gebruik Antibiotica

Samen met de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) wordt deze dag het webinar “Antibiotica-allergie: hoe krijgen we onterechte registraties de zorgketen uit?” georganiseerd voor huisartsen, (verpleegkundig) specialisten en apothekers.

22 november
Hoe monitoren we antibioticaresistentie (surveillance)?

De derde dag staat in het teken van het monitoren van antibioticaresistentie (surveillance). Eén van de activiteiten die dag is een symposium, dat ook online te volgen is, voor artsen, deskundigen infectiepreventie en beleidsmedewerkers. Het vindt plaats in het Prinses Theater te Rotterdam van 16.30 – 20.00 uur.

23 november
Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO)

Woensdag staat in het teken van BRMO. Transfer-verpleegkundigen (VVT en ziekenhuizen), huisartsen en artsen-mirobioloog kunnen die dag het webinar: ‘BRMO-overdracht, hoe doe jij dat?’ bijwonen van 19.00 – 20.00 uur. Dit kan zowel fysiek (Experience center van het Radboud UMC te Nijmegen) als online. 

24 november
Infectiepreventie

We sluiten de week af met het thema Infectiepreventie. Thuiszorg-medewerkers en bestuurders van thuiszorgorganisaties kunnen deze dag deelnemen aan het webinar: ‘De toekomst van infectiepreventie en de veranderingen in de thuiszorg’. Dit vindt online plaats van 15.30 – 17:00 uur.

< nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op