Diarree, infectie en an­tibioticaresis­tentie: wat is shigellose, de ziekte waarvoor het Pasteur Instituut waarschuwt?

Geplaatst op: 26 maart 2023

Sinds half maart waarschuwt het Institut Pasteur in Frankrijk voor de opkomst van antibioticaresistente shigella-bacteriën die verantwoordelijk zijn voor shigellose, een ziekte die met name ernstige diarree veroorzaakt.

Pasteur Instituut waarschuwt voor Shigellose, een ziekte die ook veel voorkomt in Frankrijk dat veroorzaakt toevallen ernstige diarree. Het wordt veroorzaakt door de Shigella-bacterie.

In Frankrijk, binnenshuis Pasteur Instituut Uit Parijs onderzoekers van het Nationaal Referentiecentrum voor Escherichia coli, Shigella en Salmonella Deze bacterie wordt al jaren op Franse bodem gesignaleerd. En ze legden uit in “Hiermee ontdekten ze de opkomst van zeer antibioticaresistente stammen van Shigella sonny.” Persbericht gepubliceerd medio maart.

De resultaten van het onderzoek zijn eind januari 2023 gepubliceerd in het tijdschrift Natuurcommunicatie.

Wat is shigellose?

Shigellose is een ziekte die al bekend is bij onderzoekers in Frankrijk. Hoewel het vaker voorkomt in de tropen, komt Shigella sonny van de verschillende soorten shigella-bacteriën die circuleren het meest voor in landen waar de sanitaire infrastructuur niet goed ontwikkeld is.

Shigellose wordt overgedragen via de fecaal-orale route. Contact kan direct zijn tussen de patiënt en zijn omgeving, of via water of voedsel dat besmet is met uitwerpselen met Shigella-bacteriën, Volgens het ziekteformulier op de website van het Institut Pasteur.

Wat zijn de symptomen?

Het veroorzaakt onder andere ernstige diarree die soms gepaard gaat met bloedingen en is besmettelijk. In tegenstelling tot gastro-enteritis is rehydratie niet voldoende.

Antibiotica resistente bacteriën

Wetenschappers van het Nationaal Referentiecentrum voor Escherichia coli, Shigella en Salmonella (CNR-ESS) van het Institut Pasteur hebben “een toename van de antibioticaresistentie aangetoond in Shigella sonny-stammen die gedurende 17 jaar in Frankrijk zijn geïsoleerd”.

READ Nieuwe grote vooruitgang tegen Covid: wetenschappers worden geconfronteerd met de dreiging van de achtste golf en ontwikkelen een masker dat het virus in 10 minuten kan detecteren

De studie is gebaseerd op een analyse van “meer dan 7.000 stammen en epidemiologische informatie verzameld als onderdeel van de nationale surveillance van shigellose door CNR-ESS tussen 2005 en 2021”.

Verder werd in 2021 een piek waargenomen met 22,3% van alle zeer resistente Sonya-stammen van Shigella dat jaar.

Wie is het meest getroffen?

Concreet wordt shigellose verspreid via de fecaal-orale route, met name via besmet water of voedsel of zelfs vliegen.

In ontwikkelingslanden treft de ziekte vooral kinderen, maar ook actieve militairen, hulpverleners en toeristen.

In geïndustrialiseerde landen kunnen kleine uitbraken optreden tijdens bijeenkomsten van jonge kinderen. Maar de afgelopen jaren zijn twee van deze bacteriën (Shigella sonii en Shigella flexneri) epidemisch geworden binnen de homoseksuele gemeenschap.

Het Pasteur Instituut beveelt verdere preventie aan.

< nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op