5 mei: Internationale Dag van de Handhygiëne

Geplaatst op: 29 april 2021

Op 5 mei is het internationale Hand Hygiëne Dag van de WHO. Op deze dag wordt er internationaal aandacht gevraagd voor handhygiëne. Handhygiëne is een zeer belangrijk onderdeel in het voorkomen van de verspreiding van infectieuze micro-organismen en dus infectieziekten. Vandaar dat deze nieuwsbrief helemaal in het teken staat van handhygiëne!

Om handhygiëne goed uit te voeren is het van belang dat dit op de juiste momenten wordt gedaan, op de juiste manier én dat de middelen om handhygiëne uit te voeren makkelijk beschikbaar zijn.

Waarom zou jij nou je handen wassen? 
Op je hand leven meer dan 100 soorten bacteriën en 30 soorten schimmels (micro-organismen). Iedereen heeft zijn eigen unieke handafdruk. Op je linker en rechter hand leven zelfs verschillende soorten! (bron: Micropia). Deze bacteriën en schimmels hebben een belangrijke taak om infecties tegen te houden. Waarom dan je handen wassen? Bacteriën en virussen die je in het dagelijks leven oppikt,  bijvoorbeeld bij de supermarkt, in de bus en op de wc, horen namelijk niet bij je eigen clubje en kunnen ziekten overbrengen: van je handen naar je mond, je neus en je ogen. Ook kun je die tijdelijke ongevraagde ‘gasten’ weer ergens achterlaten en vervolgens komen anderen dan weer ermee in aanraking. Cirkeltje weer rond.

Weet je dat je handen alleen afspoelen met water geen nut heeft? Zeep weekt het vuil los van je handen en verwijdert het vuil. Dus laat maar schuimen! En wil je het helemaal goed afmaken, droog je handen dan af met papieren handdoekjes of een schone handdoek, zo werk je de zittenblijvers ook van je huid af.

Meer weten?
Klik hier voor meer informatie over de Hand Hygiëne Dag, bijvoorbeeld over de handenwas-challenge #adamwasthaarhanden, de geschiedenis van het handen wassen of kom erachter wat beter is: handen wassen of desinfecteren?!

Bron: GGD Amsterdam

< nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op