Nieuws

Eigen bacteriën blijken vaak oorzaak infectie

12 april 2024 – Bacteriën op de huid van patiënten vormen een grotere oorzaak van wondinfecties na een operatie dan externe ziekteverwekkers
> lees verder

Nijpend tekort aan essentiële antibiotica nog lang niet opgelost

13 maart 2024 – Het gaat om drankjes en poeders van veelgebruikte antibiotica als amoxicilline en claritromycine, die de eerste keus zijn bij longontsteking.
> lees verder

Uitnodiging instellingen gehandicaptenzorg

5 maart 2024 – Onderzoek naar antimicrobiële resistentie en infectiepreventie in de gehandicaptenzorg
> lees verder

Tips voor een praktisch toepasbaar beleid op infectiepreventie

29 februari 2024 – Hoe maak je je beleid voor infectiepreventie en hygiëne praktisch en toepasbaar? Zorgprofessionals van verschillende organisaties uit de gehandicaptenzorg geven hun belangrijkste tips.
> lees verder

Minister roept producenten antibiotica op zich te melden vanwege groot tekort

27 februari 2024 – Demissionair zorgminister Pia Dijkstra roept Nederlandse an­tibioticap­roducen­ten op zich te melden. Er is een groot tekort aan antibiotica, toegang tot nieuwe antibiotica kan de nood verlichten.
> lees verder

Link tussen resistentie en antibioticagebruik mens en dier

22 februari 2024 – EMA: Landen die het gebruik van antibiotica bij zowel mensen als dieren hebben verminderd, merken ook een afname van an­tibioticaresis­tente bacteriën.
> lees verder

Minder nieuwe antibiotica door leegloop aan onderzoekers

22 februari 2024 – In 25 jaar halveerde het aantal onderzoekers naar antimicrobiële resistentie. Dat ondermijnt de zoektocht naar nieuwe behandelingen.
> lees verder

Opmars gevaarlijke variant van darmbacterie

14 februari 2024 – Het ECDC waarschuwt voor een gevaarlijke variant van de Klebsiella pneumoniae-bacterie. Sinds 2021 steeg aantal gemelde besmettingen van 12 naar 143. Een extra bron van zorg is dat de variant in toenemende mate resistent is tegen antibiotica, zelfs tegen antibiotica die gebruikt worden om de zwaarste infecties te bestrijden, aldus het ECDC. Verdere verspreiding van de bacterie zal tot meer ziekte- en sterfgevallen onder kwetsbare groepen mensen leiden.
> lees verder

Inzicht in antibioticaverbruik in uw verpleeghuis

6 februari 2024 – Wilt u weten wat uw jaarlijkse verbruik is en hoe dat zich verhoudt ten opzichte van het landelijk verbruik? Of bent u benieuwd naar het gebruik van specifieke middelen?
> lees verder

1 2 3 24

Neem contact met ons op