AI om antibioticum te ontdekken tegen dodelijke ziekenhuisbacterie

Geplaatst op: 27 mei 2023

Wetenschappers hebben kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om een nieuw antibioticum te ontdekken dat effectief is tegen een dodelijke ziekenhuisbacterie. De bacterie, Acinetobacter baumannii genaamd, is resistent tegen de meeste antibiotica en vormt een ernstige bedreiging voor patiënten in ziekenhuizen. Het team van onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Francisco gebruikte een AI-systeem genaamd “DeepRiPP” om natuurlijke verbindingen te screenen die de bacterie kunnen doden. Het systeem analyseerde meer dan 100 miljoen moleculen en identificeerde er één die veelbelovend was. Het antibioticum, dat nog niet is getest op mensen, werkt door de celwand van de bacterie te vernietigen, waardoor deze sterft. De ontdekking is een belangrijke stap in de strijd tegen antibioticaresistentie en kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor infecties veroorzaakt door Acinetobacter baumannii.

Hoe werkt DeepRiPP?

DeepRiPP is een AI-systeem dat is ontworpen om natuurlijke verbindingen te screenen op hun potentieel als antibiotica. Het systeem maakt gebruik van deep learning-algoritmen om de structuur van moleculen te analyseren en te voorspellen of ze de bacterie kunnen doden. Het systeem is getraind op een database van meer dan 30.000 natuurlijke verbindingen en kan nieuwe verbindingen identificeren die veelbelovend zijn voor verder onderzoek.

Wat is Acinetobacter baumannii?

Acinetobacter baumannii is een bacterie die vaak wordt aangetroffen in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. De bacterie kan infecties veroorzaken bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem, zoals ouderen en mensen die langdurig in het ziekenhuis verblijven. Acinetobacter baumannii is resistent tegen de meeste antibiotica en kan daarom moeilijk te behandelen zijn. Infecties veroorzaakt door de bacterie kunnen leiden tot longontsteking, bloedvergiftiging en andere ernstige complicaties.

Wat zijn de gevolgen van antibioticaresistentie?

Antibioticaresistentie is een groeiend probleem in de gezondheidszorg en vormt een bedreiging voor de volksgezondheid. Het ontstaat wanneer bacteriën resistent worden tegen antibiotica en daardoor moeilijk te behandelen zijn. Dit kan leiden tot langere ziekenhuisopnames, hogere zorgkosten en een verhoogd risico op overlijden. Het is belangrijk om nieuwe antibiotica te ontwikkelen om de groeiende dreiging van antibioticaresistentie aan te pakken.

Bronnen:

< nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op