Huisartsenzorg

Boekje 'Mijn Kind heeft Koorts'

Patiëntenvoorlichting is een van de belangrijkste taken van de huisarts. Daarom is er vanuit de Universiteit Maastricht een boekje gemaakt over wat te doen als een kind koorts heeft. Dit boekje kan gebruikt worden in de voorlichting voor (nieuwe) ouders. 

Geïnteresseerd? Bekijk en download het boekje hier

Richtlijnen voorschrijven

In de NHG standaarden wordt advies gegeven met betrekking tot het voorschrijven van antibiotica voor diverse infecties. 

Wat doe ik als een patiënt BRMO drager is?

Bij BRMO dragerschap is het advies de stappen te volgen in de infographic hieronder.

Als je vragen hebt neem dan contact op met de GGD. Zie voor meer informatie dit artikel.

Infectiepreventie binnen de huisartsenpraktijk – praktische informatie

Op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) vind je richtlijnen voor infectiepreventie in de huisartsenpraktijk. De belangrijkste punten staan samengevat in de Praktijkorganisatierichtlijn Infectiepreventie in de huisartsen- en verloskundigenpraktijk.

Ook zijn er praktijkkaarten beschikbaar:

Op de website Publiek ZIPnet vind je meer informatie en voorbeelden van protocollen, checklists en beleidsdocumenten. Deze zijn gebaseerd op de landelijke richtlijnen Werkgroep Infectiepreventie. Op PubliekZIPnet kun je ook praktische informatie over hygiëne maatregelen vinden.

Diagnostisch Toets Overleg (DTO) Antibioticaresistentie

Veel laboratoria bieden DTO’s aan over antibioticaresistentie op basis van ingestuurde kweken. Tijdens een bijeenkomst van ongeveer anderhalf uur word je bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op dit gebied, is er ruimte voor discussie over relevante richtlijnen en wordt bovendien jouw eigen aanvraaggedrag gespiegeld. Op die manier word je geholpen om zowel over- als onderdiagnostiek te vermijden.

Contacteer de medisch microbioloog van het laboratorium waar jouw praktijk mee verbonden is.

Farmacotherapeutisch Overleg (FTO) 'Juist gebruik antibiotica in de eerste lijn'

Samen met het RIVM heeft het zorgnetwerk een FTO ontwikkeld waarbij de deelnemende huisartsen, naast algemene informatie over antibioticaresistentie, spiegelinformatie over hun voorschriften krijgen die wordt vergeleken met de NHG richtlijnen. Zo wordt bij enkele veel voorkomende infecties het voorschrijfgedrag en het percentage voorgeschreven eerste en tweede keus middelen besproken en worden deze onderling en met de landelijke benchmarkwaarden vergeleken. Er zijn geen voorbereidingen nodig vanuit de praktijken of apothekers, behalve het geven van toestemming voor data extractie uit het HIS. De data extractie wordt uitgevoerd door Vipcalculus of Stizon, afhankelijk waar de praktijk bij aangesloten is. Het aanvragen van dit FTO kan via het ABR zorgnetwerk: abr.nhfl@amsterdamumc.nl

Overige FTO's

Nascholingen

Een overzicht van bij ons bekende nascholingen vind je onder ons aanbod

Daarnaast organiseren we regelmatig inspiratiebijeenkomsten en webinars rondom infectiepreventie en antibioticaresistentie. Bekijk de agenda en meld je aan.

Neem contact met ons op

Click to access the login or register cheese