Onderzoekers hoopvol over antibioticum zonder resistentie

Geplaatst op: 25 augustus 2023

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Bonn (Duitsland), het Duitse Centrum voor Infectieonderzoek (DZIF), de Northeastern University (Boston, VS) en het bedrijf NovoBiotic Pharmaceuticals (Cambridge, VS) hebben een krachtig antibioticum ontdekt waartegen bacteriën moeilijk resistent kunnen raken. De stof Clovibactine doodt bacteriën op een ongebruikelijke manier, laat Universiteit Utrecht weten.

Bij antibioticaresistentie is de bacterie die de infectie veroorzaakt, ongevoelig geworden voor het antibioticum. Antibioticaresistentie is een groeiend probleem in de menselijke gezondheidszorg en speelt ook in de veehouderij. Al jaren wordt daarom, met succes, gewerkt aan het terugbrengen van het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij.

Clovibactine is afkomstig van bacteriën die tot voor kort niet bestudeerd konden worden. Volgens de onderzoekers is de vondst goed nieuws. Want de afgelopen decennia zijn er maar weinig nieuwe antibiotica geïntroduceerd in de medische wereld. Bovendien lijken ze vaak op al bestaande antibiotica. De bacterie is gehaald uit zanderige grond in de Amerikaanse staat North Carolina.

Het antibioticum kan met succes worden ingezet tegen een groot aantal ziekteverwekkers. De onderzoekers hebben in wetenschappelijk tijdschrift Cell een artikel gepubliceerd over de werking van Clovibactine.

< nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op