Promotie Gwen Teesing: “Improving Hand Hygiene in Nursing homes: Results of the HANDSOME study

Geplaatst op: 22 juni 2021

Op vrijdag 2 juli om 13:00u verdedigt gezondheidswetenschapper en musicoloog Gwen Teesing haar proefschrift:                “Improving Hand Hygiene in Nursing homes: Results of the HANDSOME study
Het onderzoek naar handhygiëne is uitgevoerd in 80 verpleeghuizen verspreid door Nederland (HANDSOME).

Naleving van handhygiëne wordt beschouwd als de meest (kosten)effectieve maatregel om zorg-gerelateerde infecties te voorkomen. Hoewel handhygiëne-interventies vaak zijn geïmplementeerd en beoordeeld in ziekenhuizen, is er beperkte kennis over de naleving van handhygiëne in andere zorginstellingen zoals verpleeghuizen en over welke interventies en implementatiemethoden daarbij effectief zijn.

Vaak worden de vijf momenten van de WHO geadviseerd voor goede handhygiëne, maar Gwen merkte in de praktijk op dat deze vijf momenten voor veel zorgmedewerkers best ingewikkeld of verwarrend zijn. Daarom bedacht zij andere termen voor in het verpleeghuis. Die ook nog eens veel gemakkelijker te onthouden zijn. Gwen identificeert vier momenten, omschreven in makkelijke termen:

  1. Kamer In
  2. Kamer Uit
  3. Voor Schoon
  4. Na Vies

Dit zijn geen andere regels dan de vijf momenten van de WHO, maar ze worden wel anders uitgelegd. Na de interventie die door Gwen werd ontwikkeld en uitgevoerd om de naleving van de handhygiëneregels (compliance) bij het personeel te verbeteren bleek in een gerandomiseerde studie dat de compliance sterker was verbeterd in de interventiehuizen (van 12% naar 36%) dan in de controlehuizen (van 13% naar 21%). De interventie was even succesvol in een Train de Trainer-model. De interventie heeft niet geleid tot een afname van infectieziekten bij de bewoners van de verpleeghuizen.
Materialen om de interventie zelf uit te voeren zijn beschikbaar op: www.zorgvoorbeter.nl

Gwen’s verdediging is online te volgen. Haar proefschrift lees je hier.

Over de studie is een artikel gepubliceerd:“Improving Hand Hygiene Compliance in Nursing Homes: Protocol for a Cluster Randomized Controlled Trial (HANDSOME Study)”

< nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op