Sfeerimpressie Minisymposium ‘BRMO, dat doe je zo!’ – 1 oktober 2019

Geplaatst op: 3 oktober 2019

Sfeerimpressie Minisymposium ‘BRMO, dat doe je zo!’ - 1 oktober 2019

Dinsdag 1 oktober organiseerde de GGD Amsterdam het minisymposium ‘BRMO, dat doe je zo!’ voor specialisten ouderengeneeskunden, kwaliteitsverpleegkundigen, deskundigen infectiepreventie en eventueel andere geïnteresseerden. De middag stond in het teken van Bijzonder Resistente Micro-Organismen (BRMO). Onder (bege)leiding van Yvonne van Duijnhoven, hoofd Infectieziekten, belichtten de samenwerkende teams Streeklab, Infectieziektebestrijding en Hygiëne&Inspectie deze middag verschillende aspecten omtrent BRMO.

Het was een zeer informatieve bijeenkomst waarbij Tjalling Leenstra, arts M&G Infectieziekten en sinds kort ook lid van het ABR zorgnetwerk, de aftrap deed en een toelichting gaf op de Carbapenemase Producerende Enterobacteriaceae (CPE) meldingsplicht en wat de rol van de GGD hierin is. Tjalling besprak de basis van de resistentie-ontwikkeling van deze organismen en het belang hier grip op te krijgen.
Anne Tolsma, hygiëneadviseur, team Hygiëne&Inspectie gaf een inkijk in de naleving van hygiënerichtlijnen bij met name MRSA patienten. Lachwekkend, maar toch ook pijnlijk, waren de foto’s uit de praktijk, waarop te zien was hoe schone schorten op de afvalemmer lagen of onder uitgespoelde po’s. Deze bevestigden maar al te zeer dat de wirwar aan hygiënerichtlijnen het naleven ervan niet makkelijker maakt.
Cees Hertogh, hoogleraar Ouderengeneeskunde, belichtte de laatste herziening van de richtlijnen ‘Urineweginfecties’ en ‘Lage Luchtweginfecties’ en het risico op overbehandeling met antibiotica wanneer men te snel patiënten in de stroomdiagrammen van de richtlijn stopt.

Jessica Edwards, specialist ouderengeneeskunde Cordaan en lid ABR Zorgnetwerk, benadrukte het belang van het regionale zorgnetwerk en de knelpunten van een goede (transmurale) overdracht aangaande BRMO. Van een ontslagbrief met een handgeschreven toevoeging ‘BRMO positief, svp kweken’ tot ambulancepersoneel dat op de hoogte wil zijn van daadwerkelijk elke BRMO: het komt allemaal nog voor. Duidelijk een uitdaging voor het ABR zorgnetwerk.

< nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op