Luchtvervuiling verhoogt kans op an­tibioticaresis­tentie

Geplaatst op: 10 augustus 2023

“Luchtvervuiling en antibioticaresistentie zijn op dit moment de twee grootste bedreigingen voor de volksgezondheid”, volgens recent grootschalig onderzoek over bacteriën in fijnstof van luchtvervuiling. Resistentie tegen antibiotica neemt toe in gebieden waar veel luchtvervuiling wordt gemeten.

Een studie van Hong Chen, professor aan de Zhejiang Universiteit in China, nam twee decennia in beslag en vond plaats in meer dan honderd verschillende landen.

Zijn onderzoek bracht aan het licht dat schadelijke fijnstofdeeltjes van 2,5 micrometer1 (PM2.5 ) in vervuilde lucht resistente bacteriën bevatten en de luchtwegen van mensen binnendringen. Deze PM2.5-deeltjes worden uitgestoten door de industrie, het verkeer en de verbranding van hout.

Overmatig gebruik …

Antibioticaresistentie is een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid en veroorzaakt naar schatting de dood van 1,3 miljoen mensen per jaar. De belangrijkste factor die bijdraagt aan resistentie is het overmatige gebruik van antibiotica.

Maar, ook luchtvervuiling is een bedreiging waar we niet licht overheen zouden mogen gaan, stelt Hong Chen. Blootstelling aan vervuilde lucht wordt immers gelinkt aan een verhoogde kans op astma, hartaandoeningen en longkanker.

Volgens zijn onderzoeksteam verspreiden antibioticaresistente bacteriën zich door de lucht, bijvoorbeeld doordat ziekenhuizen, boerderijen en rioolzuiveringsinstallaties ze uitstoten.

“Antibioticaresistentie en luchtvervuiling behoren allebei op hun eigen manier tot de grootste gevaren voor de volksgezondheid”, verklaarde Chen op de nieuwssite Ynetnews.com.

“Tot nu hadden we geen duidelijk beeld van het verband tussen die twee factoren, maar deze studie wijst uit dat de voordelen van de vermindering van luchtvervuiling tweeledig zijn: niet alleen is gezonde lucht sowieso beter voor iedereen, het kan ook een belangrijke rol spelen in de strijd tegen antibioticaresistente bacteriën.”

… en luchtvervuiling

In totaal verzamelden zijn onderzoekers tussen 2000 en 2018 een totaal van 11,5 miljoen onderzoeksstalen. Uit de analyses bleek dat voor elke 10 procent toename van de luchtvervuiling de antibioticaresistentie toenam met gemiddeld 1,1 procent.

Het verband werd in de loop der jaren steeds sterker: een toename van PM2.5 leidde tot een nog grotere toename van de antibioticaresistentie. De analyse linkt maar liefst 480.000 overlijdens in 2018 aan antibioticaresistentie door luchtvervuiling.

Hoewel antibiotica levens redden, waarschuwden experts meer dan tien jaar geleden reeds dat het wijdverspreide gebruik van antibiotica zou leiden tot resistentie van bacteriën tegen deze geneesmiddelen. Op dit moment hebben veel infectieziekten geen effectieve behandeling meer als gevolg van deze resistentie.

Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 2017 werd het hoogste antibioticagebruik geregistreerd in het Verre Oosten, waar elk kind gemiddeld 3,5 antibioticabehandelingen per jaar krijgt.

In de VS en Oost-Europa krijgen kinderen gemiddeld 1 tot 1,5 antibioticabehandelingen per jaar, terwijl in Scandinavische landen het gebruik van antibiotica het sterkst daalt. Daar krijgen kinderen gemiddeld slechts 0,5 (één om de twee jaar) of zelfs minder behandelingen per jaar.

< nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op