Onderzoek naar bacteriën in de blaas | Oproep aan verpleeghuizen om deel te nemen

Geplaatst op: 11 juli 2023

In maart 2023 is Ruo Chen Wang gestart als AIOTO specialist ouderengeneeskunde op het YELLOW RoUTIne onderzoek.

Wat houdt het onderzoek in?

Het Amsterdam UMC start samen met onderzoekers van het RIVM een cohort van 600 verpleeghuisbewoners die ze 1,5 jaar volgen (vanaf januari 2024). Hierbij verzamelen ze elk kwartaal urinemonsters, ontlastingsmonsters en klinische gegevens. Ze hopen hiermee inzicht te krijgen in het vóórkomen, de virulentie en inflammatoire respons van bacteriën in de blaas.

Wat is de studiehypothese?

De aanwezigheid van ‘goede’ (laag virulente) bacteriën in de blaas is beschermend voor het ontwikkelen van een urineweginfectie, vergelijkbaar met de ‘goede’ bacteriën in de darmen. Als dit inderdaad het geval blijkt te zijn, dan heeft het antibiotisch behandelen van asymptomatisch bacteriurie mogelijk averechts effect en kan het de kans op een urineweginfectie vergroten door het verdwijnen van deze ‘goede’ bacteriën.

Verder zijn ze benieuwd welke bewoner en afdeling gerelateerde factoren een rol spelen bij de verspreiding van de bacteriën (bijvoorbeeld wel/geen urine-incontinentie of het gebruik van gedeelde sanitair op de afdeling).

Deelnemen?

Ze zoeken verpleeghuisorganisaties die willen meedoen om vervolgens samen verpleeghuisbewoners te werven. Wil je meer weten of je organisatie aanmelden? Neem contact op: Yellow.routine@amsterdamumc.nl / 06-57069959

< nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op