Onderzoek naar gedrag van verwoestende bacteriën

Geplaatst op: 7 juli 2023

Artsen lopen nu vaak tegen problemen aan als zij patiënten behandelen die besmet zijn met een resistente bacterie

Onderzoekers van het Erasmus MC, de TU Delft en de firma Biotrack gaan onderzoeken hoe ze sneller en nauwkeuriger kunnen voorspellen of een bacterie gevoelig is voor antibiotica, en voor welk antibioticum. Het onderzoek is nodig om patiënten met vaak levensbedreigende infecties sneller te helpen.

In het onderzoek speelt een nieuw apparaat een belangrijke rol. Met het apparaat kunnen de onderzoekers het gedrag van bacteriën volgen. Dan kunnen zij zien of en hoe bacteriën veranderen nadat ze zijn blootgesteld aan antibiotica.

Het onderzoeksproject is een publiek-private samenwerking van de afdelingen Medische Microbiologie en Infectieziekten, de Apotheek van het Erasmus MC, de afdeling toegepaste wiskunde van de TU Delft en de firma Biotrack. Recent kregen zij een subsidie van bijna 600.000 euro van Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, bedoeld om publiek-private samenwerkingen te stimuleren.

Slijmlaag
Artsen lopen nu vaak tegen problemen aan als zij patiënten behandelen die besmet zijn met een resistente bacterie. Ook zijn er patiënten bij wie de bacteriën zich verschuilen in een slijmlaag die hen beschermt tegen aanvallen van buitenaf, zogenoemde biolfilm. ‘De huidige diagnostiek heeft beperkingen. Soms hebben we een antibioticum dat in het lab goed werkt, maar in de praktijk weinig effectief blijkt. Daarom moeten we de gevoeligheid van bacteriën voor antibiotica vaststellen onder de condities zoals die aanwezig zijn tijdens een infectie. Dat kan hopelijk met het apparaat van Biotrack’, zegt microbioloog Willem van Wamel. Hij leidt samen met ziekenhuisapotheek Birgit Koch het onderzoek.

Koch: ‘We kunnen met onze farmacometrische modellen, machine learning en dit apparaat betere doseringen van antibiotica tegen lastige infecties bepalen. Denk aan urineweginfecties, botinfecties, diabetische voetinfecties en endocarditis.’

Verwoestende infecties
Antibioticaresistentie is een groot probleem. Alleen al in de EU sterven 25.000 mensen per jaar. Daarnaast kost het €1,5 miljard per jaar aan gezondheidszorgkosten en productiviteitsverlies. En de antibioticaresistentie stijgt wereldwijd. Daarom is het nodig om nieuwe strategieën te ontwikkelen voor een snelle selectie van geschikte antibiotica en dosering.

Het project vergroot de wetenschappelijk kennis over het gedrag van bacteriën in een lichaam, in het bijzonder hun gevoeligheid voor antibiotica. Van Wamel: ‘Daarmee worden nieuwe toepassingen ontwikkeld om dokters te helpen bij het bestrijden van deze verwoestende infecties. Een ontwikkeling die het sterftecijfer zal verlagen, herstel zal ondersteunen en daarmee de zorg- en maatschappelijke last voor deze patiënten zal verminderen.’

Het project is opgezet vanuit CATOR (Center for Antimicrobial Treatment Optimization Rotterdam), een samenwerkingsverband van de afdeling Medische Microbiologie en Infectieziekten en de Apotheek van het Erasmus MC.

Bron: Erasmus MC

< nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op